27. března 2014

DEBUT - Bytová restaurace



Minulou sobotu jsem projížděla lajky a komentáře na svém FB účtu a všimla jsem si lajku od Restaurant Day Brno. Pochopitelně jsem byla zvědavá co to je, tak jsem celý jejich profil prošmejdila včetně stránek co se jim líbí a narazila tak poprvé na DEBUT!

Ostuda je, že většina lidí se o DEBUTu dozvěděla z novin a mě tato informace dlouhou dobu míjela. Stydím.
Nicméně jsem se rozhodla, že si tam jednou určitě zajdu. Jenže, protože už se znám a vím, že když si řeknu "jooo tam jednou zajdu" tak se pak nemůžu rozhoupat a nakonec z toho při nejhorším třeba i sejde úplně, rozhodla jsem se najít si první nadcházející událost a přihlásit se HNED!

BRAMBOROVÝ KRÉM - Hodnotím jako TOP z celého menu!


A co to ten tajemný DEBUT vlastně je? Gastronomický, gastronautický nebo gastrosexuální zážitek, jak chcete! Stalo se vám někdy, že jste pozvali partu přátel k sobě na večeři? A chutnalo jim? Kamarádům Josefa Skládanky a Vladimíra Kokolii očividně moc! Jinak si nedovedu vysvětlit jejich odhodlané nasazení k realizaci bytové restaurace, kam si můžete i vy zajít vychutnat domácí a s láskou připravené jídlo, tak jak jsem to v pondělí měla čest zažít já.

POMALU PEČENÉ VEPŘOVÉ S HOŘČIČNOU OMÁČKOU, PEČENOU CIBULÍ A RAJČATY.
Funguje to následovně. Na webových stránkách ( http://www.byt-debut.cz/ ) si vyberete menu. Neváhejte a běžte hned! Obávám se totiž, že vlivem raketové oblíbenosti a medializace bude postupem času velmi těžké se k nim vůbec dostat. Ale nemalujme čerta na zeď. PS: doufám, že budu mít přednostní místo, ale nikomu to neříkejte :). U meníčka máte zobrazeno počet přihlášených strávníků. Minimum je 6, maximum 12. Kliknete na tlačítko "chci se zúčastnit", vyplníte kontaktní údaje a odešlete. Na e-mail vám přijdou platební údaje, podle kterých zašlete předem částku, vypočtenou na základě plánovaných surovin a ostatních nákladů, rozuměj nájem bytu. Částky za večeři jsou ale dle mého názoru minimální. V ceně je 3 chodové menu s vodou a vínem. Pro představu, mně bylo naservírováno : Bramborový krém, pomalu pečené vepřové  maso s hořčičnou omáčkou a citronový koláč (+ víno a voda)  a platila jsem 260 Kč. Pro srovnání, toto je cena nižší než lahev vína v centru města.

CITRONOVÝ KOLÁČ

No a pak už se jen můžete těšit na příjemnou společnost nadaného a velmi skromného kuchaře (hovořím-li o Jožovi, na Vladimíra si posvítíme příště :)), na prostředí typického Brněnského bytu s vysokými stropy a na spolustolovníky, ve kterých můžete jistě najít nové přátele. Nás se sešlo 6 a výborně jsme si rozuměli. Suma sumárum jsem se výtečně najedla, skvěle pobavila a odcházela s nenahraditelným zážitkem.

Týmu DEBUTu přeji ať jim elán vydrží, ať jim zůstane láska pro vaření a především děkuji za skvělý večer! Brzy na shledanou :)

13. března 2014

SCALA NASLEPO


Dnes se s vámi ráda podělím o zážitky ze včerejška. Včera byl totiž báječný den! V první řadě bych ale ráda všem vysvětlila jak je to s tím mým kavárenským povalečstvím. Spousta lidí si totiž myslí, že se recenzemi živím a celé dny jen vysedávám u kávičky. No, bylo by to fajnové, ale není tomu tak.
Světe div se, jsem zaměstnaná v oboru, který nemá nic společného s gastronomií. A abych vám mohla podávat aktuální informace, musím si i na to povalečství vydělat. Spolupráce s rádiem je free a vše dělám jen proto, že mě to velice baví. Tak abyste si nemysleli, že je to tak jednoduché :).

A teď už ke včerejšku. Míša Migotová v minulé audio recenzi odhalila, že chodím běhat. No, jsem naprostý začátečník a spíš se tak nějak ploužím, ale strašně mě to nadchlo a včera jsem uběhla (pro mě neuvěřitelných) 7 km! Takže jsem si psychicky ulevila a pak mě konečně čekalo mé první promítání naslepo v kině Scala.

O co jde?
Především o to, že jdete na film, aniž byste předem věděli na jaký. No není to super? Prostě jdete a necháte se překvapit! A že máme občas v životě málo milých překvapení.

Jak je to s placením?
Předem neplatíte nic. Kdo by si taky dobrovolně kupoval zajíce v pytli, že? Ale dobré je, vyzvednout si lístky předem. Stává se to totiž čím dál víc oblíbenější a je možné, že byste se dovnitř jinak nedostali. Taky doporučuji přijít na projekci s předstihem. Nám se to nepovedlo a tak na nás zbyla VIP první řada. Nicméně to byl o to silnější zážitek. V téměř vodorovné poloze se zakloněnými hlavami naše oči kmitaly po plátně jako pingpongové míčky a zvuk námi procházel vibracemi vysokého napětí.




Co když se mi film nelíbí?
Tak máte možnost se do deseti minut od začátku zvednout a odejít bez placení a navíc dostanete na baru malé pivo zdarma jako kompenzaci. Není tedy důvod to alespoň nezkusit!

Co hráli? 
Většinou údajně hrají zahraniční filmy s anglickými titulky. Včera to byl švédský film Zvuk hluku (Sound of noise) , který tímto vřele doporučuji ke stažení. Pokuste se nečíst popis ani recenze a budete mít podobný zážitek jako my. Mě konkrétně to naprosto nadchlo! A tak, jak mám jakýsi osobní senzor na kvalitní hudbu, kdy mám husí kůži, mám něco podobného s filmy a zábavou obecně. Jakmile ukápne slzička nebo prostě brečím smíchy, vím, že je to dobré. A u tohoto filmu jsem zažila obojí.



Co až film skončí?
Tak se svobodně rozhodnete, zda a jak promítání finančně ohodnotíte a příspěvek odevzdáte při východu ze sálu. A zejména pro studenty nebo prostě pro všechny co (narozdíl ode mě) ráno nevstávají do práce je po promítání připravena afterparty v prostorách kina. Tak nějak tuším, že to zavání dobrou zábavou :).

Takže šup všichni na příští Scalu naslepo! See ya there!