29. srpna 2014

Restaurant Day Hipsta Brno

zdroj: Šárka Navrátilová

Jste nadšení kuchtíci, ale neumíte uvařit malou porci a není nikdo pro koho byste mohli uvařit, i když vám to dělá radost? Rádi byste se dozvěděli zda to vaše kuchařské umění stojí za to? Chcete se seznámit s novými lidmi? Chcete si užít neobvyklou atmosféru pouliční mezinárodní události? Tak přesně pro vás je unikátní koncept jednodenní restaurace, kavárny, čajovny (jak chcete). 

Poslední Restaurant day se konal 17. srpna a já mohu hrdě prohlásit, že jsem se toho brněnského zúčastnila, ačkoliv pouze jako host. Díky této akci jsem se taky dozvěděla o obchůdku Pokojík, kde najdete spoustu krásných originálních šperků, tašek i oblečení, a který celou akci zaštiťoval. Všechno se tedy, jak je zjevné, odehrává venku. Na ulici. Někteří hosté se zúčastnili na základě pozvánky na facebooku, jiní se náhodně zastavovali po cestě do obchodu, z procházky se psem nebo z nedělního běhu Lužánkami. Té vůni, hudbě a celkové přátelské atmosféře prostě málokdo odolal. A to je dobře! Přesně to je totiž jeden z důvodů vzniku celého nápadu jednodenní gastronomické provozovny. Spojovat lidi, šířit kulturu a užít si příjemný den u dobrého jídla. A protože láska prochází žaludkem, není divu, že se po chvilce strávené mezi stánkem s čokoládou a překapávanou kávou cítíte jako součást velké rodiny. 

Otevřít si takovou jednodenní prodejnu pochutin je snadné. Stačí vám nějaký stolek, papírové nádobí, kasička a pochopitelně to co jste vlastnoručně připravili. Vzhledem k tomu, že to není pravidelná výdělečná činnost neodvádíte žádné daně a podobně, takže se není vůbec čeho bát.

A kdo šel s kůží na trh v rámci brněnské metropole? 

zdroj: Šárka Navrátilová

Na prvním místě je mou milou povinností zmínit svou kamarádku Lucku, která měla, než jsme se na akci dostali, téměř všechno prodané. Akci tohoto typu si vyzkoušela poprvé a odnáší si z ní mnoho zkušeností. Tak například, že příště přinese dobrot mnohem více, protože se po nich jen zaprášilo.


zdroj: Šárka Navrátilová

Co mě velmi zaujalo, byl stánek s názvem Královny food. Nejen proto, že se od něj táhla nejdelší fronta, ale zejména z toho důvodu, že myslely opravdu na všechno, tedy i na pitný režim, a ve své nabídce měly mimo jiné i osvěžující mošt. Kromě toho jsem od nich ochutnala epesní domácí tortillu s dýňovou pomazánkou (všímáte si mé posedlosti dýní, jo?), kamarádce jsem ukousla tortillu na sladko s ostružinovým chutney (čti čatný) a když u vedlejšího stolku došlo pečivo, byly holky připravené se okamžitě podělit.


zdroj: Šárka Navrátilová

Další, neméně zajímavý zážitek, jsem měla u stánku ajala chocolate. Dozvěděla jsem se, že je možné takřka „na koleni“ v domácích podmínkách provozovat manufakturu na čokoládu. A ne ledajakou. Kvalita se tady snoubí s originalitou. Doporučuji především těm, co mají v oblibě opravdu hořkou a poctivou čokoládu z kakaových bobů a rádi zkouší nové chutě. V ajale totiž dostanete například čokoládu s krystalky mořské soli, semínky chilli nebo různými druhy ořechů. A protože jíst se má i očima, oceníte krásný obal s nápisem 100% lásky. To chceš!

A to je pouze malý výběr toho co jste mohli na Smetance ochutnat. Příští Restaurant day se bude konat 15. listopadu 2014. Místo bude upřesněno a aktuální informace můžete sledovat na facebookových stránkách Restaurant day hipsta Brno. PS: vzhledem k tomu, že taky ráda vařím, jsem se rozhodla pro příště kromě ochutnávání taky něco sama připravit a doufám, že vás článek motivoval a zapojíte se taky. Ať už jako provozovatelé nebo hosté. 


A protože mi zase v pravou chvíli odešel telefon, jsou fotky vypůjčené z FB RDH Brno - Šárka Navrátilová. Díky!

EDIT: Ještě že má člověk kamarády, co mají funkční mobily :D. Takže ještě pár obrázků od Klárky.



BROWNIE s višňovou marmeládou od Ajala chocolate <3

yummi :D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! :)