20. června 2013

KOPŘIVOVÍ ŠNECI



Tento recept s kopřivou mne napadl, když jsem měla v úmyslu péct z kopřiv závin, ale těsto se mi vyválelo do ne příliš pravidelného obdélníku a tak nezbylo nic jiného, než jej smotat do rolky :D. Výsledek je legendární :D.

POTŘEBUJEŠ:

hromadu kopřiv (opravdu jich (pokud to jde) natrhejte co nejvíc. Kopřiva se smrskává podobně jako špenát a když jí bude příliš (což snad ani nejde), můžete si ji zamrazit na příště.

listové těsto
kozí sýr
olivový olej
vlašské ořechy
malá cibule
česnek
sůl
pepř

POSTUP:

Sbíráme především mladé kopřivy, rozuměj malé. Pokud nenajdete malé, tak z velkých jen vrchní část. Kopřivy propláchněte studenou vodou aby z nich opadala zviřátka. Pak z nich natrhejte nebo ostříhejte listy. Stonky jsou fuj, pokud neumixujete opravdu do hladka.

Na olivovém oleji osmahneme cibulku a česnek. Mezitím si dáme vařit vodu do konvice. Hrnec odstavíme z plotny, přidáme kopřivové listy a nalijeme na ně trochu vařicí vody (spaříme, nevaříme). Směs rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout.

Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme kopřivovou směsí, posypeme kozím sýrem a ořechy. Zavineme do rolky a aby se nám šneci lépe krájeli, dáme rolku na chvíli do mrazáku. Nakrájíme na kolečka, poklademe na pečící papír a pečeme při 180°C asi 20 min.

Kopřiva má nezvyklou ale výbornou chuť. Pokud máte rádi kopřivový čaj, budete mít rádi i "kopřivový špenát", který se dá využít na mnoho způsobů.


2 komentáře:

  1. Taky šnečci! Vypadají moc dobře, to by stálo za vyzkoušení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! :)